Warsztaty kulinarne

Żółkwia, 15-16.01.2015r.

W dniach 15-16 stycznia 2015r. w Żółkwi ( Ukraina ) w ramach realizacji działania IV mikroprojektu „Spotkanie z tradycją, kulturą i kuchnią pogranicza polsko-ukraińskiego” odbyły się Warsztaty Kulinarne, nawiązujące do tradycyjnej kuchni regionalnej pogranicza. W spotkaniu wzięła udział grupa 20 osób (10 z Polski i 10 z Ukrainy), którzy wspólnie przygotowywali tradycyjne potrawy dla kuchni ukraińskiej. Podczas spotkania przygotowywane były między innymi pompuchy, gołąbki z ziemniakami, pierogi, kapusta zasmażana,  barszcz. Celem warsztatów było przybliżenie tradycji kulinarnych na pograniczu polsko-ukraińskim, połączone z degustacją przygotowanych regionalnych potraw. Wymiana podczas warsztatów informacji o tradycjach kulinarnych może zaowocuje wprowadzeniem niektórych, zapomnianych potraw  do menu mieszkańców pogranicza i przyczyni się do podtrzymania wspólnych tradycji obszarów przygranicznych.  


Zaproszenie

W dniach 15-16 stycznia 2015r. w Żółkwi (Ukraina) w ramach kontynuacji realizacji działania IV mikroprojektu „Spotkanie z tradycją, kulturą i kuchnią pogranicza polsko-ukraińskiego” odbędą się Warsztaty Kulinarne, nawiązujące do tradycyjnej kuchni regionalnej pogranicza. W spotkaniu weźmie udział grupa 20 osób (z Polski i Ukrainy), którzy wspólnie będą przygotowywać potrawy tradycyjne dla kuchni ukraińskiej. Spotkanie zakończy się degustacją, wspólnie przygotowanych podczas warsztatów potraw.