W dniu 16 września 2021 r. w Chełmskim Domu Kultury w Chełmie i równocześnie w Muzeum Etnograficznym im. Giorgi Salukvadze w Ozurgeti w Gruzji odbył się „Festiwal najlepszych praktyk w zakresie promowania produktu turystycznego”.
Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie zaprezentowali film przedstawiający sposób przygotowania wielu popularnych potraw kuchni regionalnej. m.in. bigosu, pierogów, cebularzy, piroga gryczanego. Po stronie gruzińskiej mogliśmy podejrzeć powstawanie takich smakołyków jak: chaczapuri, chinkali, szaszłyki i słodkie czurczchele.
Oprócz tradycyjnej kuchni, ważnym elementem kultury identyfikującym i indywidualizującym dany region jest charakterystyczna dla niego muzyka i taniec. Mogliśmy tego doświadczyć oglądając występy artystyczne polskich i gruzińskich zespołów. Ze strony polskiej zaprezentowały się: Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Chełmskiej, Zespół Śpiewaczy „Kumowianki” oraz Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Hrubieszowskiej, a po stronie gruzińskiej Męski Chór miasta Ozurgeti „Szemokmedi” i Trio Helhvavi.
Istotnym punktem programu było podpisanie listu intencyjnego o współpracy pomiędzy Miastem Chełm i Miastem Ozurgeti. Współpraca partnerska będzie polegać na wymianie doświadczeń w ramach zarządzania miastami związanych z edukacją, kulturą promocją gospodarczą i biznesową.